18
Jan. 09

LibanonMejni prehod sem ponovno prečkal ponoči v močnem deževju in zopet prihranil nekaj časa...  Na sirski meji sem moral še plačati 10$ carine in 1$ za nek kuponček, preden so mi poštempljali karnet. Pri planiranju poti sem izpustil in spregledal te  stroške carin in dodatnih zavarovanj motorja, ki so obvezne za posamezne države, ki skušjo na tak način nekaj zaslužiti, ni kaj! Na libanonski strani pa je šlo še bolj hitro, ko mi je policist udaril v potni list štampiljko z mesečno brezplačno vizo, in dodal, da naj bi pripadala vsakemu  članu EU. Nikoli se ne ve, odvisno od razpoloženja osebe. Vem pa za primere, ko niso dobili niti vstopnega dovoljenja. Odštel sem še 50$ za zavarovanje motorja, ki pa je v resnici znašalo 42$, a se žal ne spoznam na  njihovo pisavo in so me tako oskubili za dodatnih 8$. Razlog več, da se pripravim na njih.

Med vožnjo ti hitro padejo v oči kričeča opozorila, ki
opozarjajo na stanje v Palestini… 

Klavnica - kar na ulici mesta... 
Trdnjava  v Tripoliju… 
Lep razgled nad mestom, ki ga vojska izkorišča za boljši nadzor.

Byblos

Znamenito Gitto, po naše kraško jamo, sem izpustil, ker mi niso dovolili fotoaparata vzeti v jamo, in še vedno se držim načela oba ali nič!!!!

Omarjeva mošeja v Bejrutu.

Libanon se po veroizpovedi deli na 6 muslimanskih in 11 krščanskih skupnosti, od tega je 45% kristjanov in 55% muslimanov.

Mašina ni kaj! Take si še v Evropi ne privoščimo, tukaj pa se policisti vozijo v razkošju.

Vojska je vsepovsod v pripravljenosti, ker se nikoli ne ve, kaj bo jutri…

V dežju in vetru sem se napotil  proti jugu države, kjer me je na kontrolni točki pred mestom Side vojska zavrnila, češ da ne smem skozi mesto. Skušal sem  prepegovoriti generala, a ni šlo. Med povpraševanjem in iskanjem poti čez goro, ki bi obvozila Side, sem naletel na moškega, ki mi je ponudil prenočišče. Prespal sem v sobi brez oken in vrat, kjer je bila pred nekaj leti restavracija, danes pa le razbitina vojne, ki je divjala pred nekaj leti. Ob pripovedovanju zgodbe, kako je vsa šestčlanska družina  živela 2 leti pozneje  v tej isti sobi  in podobnih okoliščinah, me je kar mal stisnilo pri srcu. Veliko stvari jih povprašam in včasih res ostanem odprtih ust, ker si določenih stvari niti ne drznem predstavljati. Za slovo ni šlo, da mi ne bi gostitelj stisnil v dlan malo knjigico korana za spomin in srečo na poti.

Bil sem že pozen, se poslovil in se skušal prebit okrog Side do juga. Ni in ni šlo. Po nekaj urnem iskanju poti, spraševanju, usmirjanju in na koncu po ponovni zavrnitvi policije sem se poražen vrnil nazaj v Bejrut.


V Bejrutu so mladi skavti protestirali proti nasilju v Gazi in zaprli ceste ter onemogočili promet.

Pri čakanju v križišču so pristopili policisti in spet se je začela izpoved in kontrola, ki pa se me več ne dotakne in mi je že postala nekaj vsakdanjega v tej državi.

Nekateri ljudje so me začeli spraševati, v kateri stranki sem, ali  sem politično opredeljen in če zato potujem????? Mislim hmmmm, kakšno vprašanje!!! Odgovor pa le nasmeh. Hahahahah….


Policisti radi pomagajo še posebej, če so motoristi, kot je ta gospod.


Spet imam srečo in spet priložnost za brezplačno prenočišče, ki mi ga je ponudil nemški motorist, ki dela v Bejrutu.

 


Ponovno sem se vrnil v predmestje  Side na kontrolno točko vojske, kjer me je general že poznal, podal roko in se nasmejal. Naložil sem motor na kamijon in prečkal mesto, po katerem ni dovoljena vožnja z motornim kolesom. Razlog naj bi bila varnost, o kateri niso hoteli govoriti. Za prevoz sem odštel 10 evrov.

Tri izkopanine iz feničanskega in rimskega obdobja, ki ležijo na nekdanjem otoku s številnimi grobovi in z ostanki rimske ceste, s stebrišči in kopališčem.


Vozilo UN, ki pelje mimo mnogih plakatov, na katerih so uprizorjeni padli v spopadu z Izraelom. Vse povsod visijo slike, zastave, plakati, ki dajejo občutek črnine in neprijetnih občutkov.

Če sem iskren in opišem občutke doživetega na jugu Libanona, je kot temna  pogorela duša brez upanja na mir. V očeh ljudi, ki sem jih srečal, gori le želja po spopadih  (we want to fight… no peace, only fight....). To so besede fanta mojih let, ki je bil v skupini, ki mi je prestregla pot z nabitimi puškami in izvedla natančno preiskavo mojega motorja in dokumentov. Dolg intervju, kaj iščem tukaj in 100 drugih vprašanj, me ni prestrašilo in sem jim z nasmeškom na obrazu lepo razložil, nato pokazal vse posnetke kamere in fotoaparata. Razložili so mi, da se bojujejo pod Hezbolahom, navedli razmere, ki so mi bile že znane, in me obvestili, da bom obvozil cesto  z nekaj metrov stran od Izraela, kjer mi  je slikanje prepovedano. Kontrolirajo vsakogar, ki jim je sumljiv, ker so pred nekaj dnevi izstrelili dve raketi nad Izrael in povzročili ponovno vroče ozračje med državama... Večina prebivalstva na jugu Libanona se bojuje proti Izraelu in so pod okriljem Hezbolaha (libanonska politična in paravojaška organizacija, v katero so vključeni predvsem Šiiti na jugu države) kot Palestinci v Gazi pod Hammasom. Ni šlo brez  komentarja, kaj si mislim o Izraelu in trenutni situaciji.

Vsi tisti, ki pa demonstrirajo za mir v Palestini in okolici, kjer koli po svetu,  zgubljajo čas, ker bo treba generacije in generacije, da se bodo  želje po vojni  in krvave rane izprale iz glav teh ljudi.

Obvozil sem libanonsko-izraelsko mejo in se po dolini Bekaa vračal nazaj proti Bejrutu. Dan je bil res dolg in naporen, saj sem v 12 urah imel 22 kontrol (dokumenti in kratki pogovori), od tega 6 natančnih preiskav moje prtljage.


Baalbek tempelj Bacchus v severnem  podolju Bekaa , del svetovne dediščine Unesca…

Dolina Bekaa je polna vinogradniških površin, saj je Libanon  znan po dobrih vinih in znanih chateaujih.


Simbol Libanaona so mogočne cedre, ki rastejo v višavju in so le redka vrsta pred izumrtjem. Najužnješa cedra na svetu na severni polobli, seveda...

Nekateri menijo, da naj bi bile tudi preko 1000 let stare.Galerija slik3 komentarji


Coach Outlet Store Online is one of the best fashion bags in the world. Coach Outlet Online is known for its best quality bags that are usually used by actresses and also rich people. If you are a person who cares about fashion, I think that you should buy a Coach Factory Outlet Online. If you want to buy this awesome bag, you should find a Coach Outlet Online Store in our online store. Antonio Brown Color Rush Jersey can often be found here for pennies on the dollar. For sports fans out there nothing is better than watching a game and wearing your favorite Detroit Red Wings Standings. Many of the special throwback or Pittsburgh Penguins Standings cost way too much money for each one. Often times we have may players we love so getting all their Chicago Blackhawks Standings would cost way too much money. Many of the popular Cheap NBA Basketball Jerseys sell out quickly. Cheap NHL Jerseys could be truly expensive, most especially if they are authentic and come from real sports stars. Nonetheless if you are opting for affordable ones then there are Wholesale NFL Jerseys then there are actually then you can actually buy some that are good quality. Still you can purchase Cheap Authentic Nfl Jerseys which are in reasonable rates if you try to search for it. You can look around the house or ask permission to roam their closets and you may find one or two Cheap Nfl Nike Elite Jerseys. Well, this could be a nice way for you to get Salute To Service Jersey for free. Also you can purchase Nba Quiz Playbuzz located at salvation army shops which sells Chicago Bears Bleacher Report at dropout price. Maglie Calcio A Poco Prezzo,Maillot Pas Cher Foot,Camisetas De Futbol Comprar,Camisetas De Futbol Baratas
15 Aug. 18
billtao


Now you can easily buy yourself some used designer Coach Factory Outlet. For all you know, that friend of yours who brings a different Coach Outlet Store Online to every party, has a rotating collection of Coach Outlet Store Online, and that she sells and buys her used Coach Factory Outlet quite frequently. And while you may look at the Coach Outlet Online and think that she has bought it around a month back, because it looks just a little used, chances are that she actually got a used Coach Outlet Online yesterday from a previous owner who actually used the Coach Factory Outlet for a month. The benefit with used Coach Factory Outlet is that you can get it for much cheaper rates than the new Coach Outlet. And since everyone does take very good care of their designer Coach Factory Outlet, it is obvious that even when you buy a used Coach Outlet Store, it will be in a pretty good condition, because the previous owner must have taken very good care of it. There are number of websites on the internet that have options for sale and purchase of Coach Outlet Online. To be on the safer side, ask for pictures of the Coach Purses Outlet from the seller, so that you can at least have an idea about the condition the Coach Factory Outlet is in, and how the previous owner had maintained it. So the next time you are tight on your budget and still want a designer Coach Outlet Store, shop for Coach Factory Outlet online!
27 Jul. 18
xunsiyue


michael kors outlet online

Nike Free 3.0

ray ban outlet

Nike Free

jimmy choo outlet

michael kors outlet online

coach factory outlet online

shoes sale

michael kors outlet ca

Diamond Rings - Official

Jared Jewelry - Official

burberry online outlet

jimmy choo shoes

kate spade

coach sale

Black Friday Sales

louis vuitton outlet

softball jerseys

katespade australia

pandora rings

Zales Jewelry

louis vuitton outlet

coach tennis shoes

ray ban online

kate spade

coach outlet online

skechers shoes

prada outlet online

kate spade shopping

trx workout

tory burch outlet

michael kors outlet

tory burch

Air Jordan Fly 23

mk outlet for sale

polo outlet

Nike Air Jordan Homme

tory burch outlet

nflshop com

Dreamland Jewelry - Official

ray ban outlet sale

under armour shoes

black friday shopping

kate spade

hot burberry outlet

michael kors outlet online

nike factory outlet

puma sneakers

yeezy shoes

Prada Bags

China wholesale

Rolex Watch

sunglasses

Air Max 180

michael kors outlet

michael kors outlet

Nike Air Max 2017

burberry

coach outlet online

coachs outlet

ray ban wayfarer

michael kors outlet

The Retail Compliance Association

Coach Purses

Pharmacy Discount Network

ray ban outlet

jimmy choo outlet

Nike Air Max

burberry outle online

pandora rings

sunglasses sm

birkenstock

nike factory outlet

trazodone100mg

ray ban sunglasses outlet

Nike Air Max 90

Nike Air Max Couple

oakley sunglasses

michael kors australia

diesel watches

under armour stock

discount oakley sunglasses

coach outlet

pandora charms sale

timberland shoes

Air Max Enfants

Air Max 180

Air Jordan Femme

coach usa online

Nike Air Jordan

kate spade outlet

chanel outlet

Markenschuhe

louis vuitton outlet

jimmy choo shoes

michael kors outlet online

pandora uk

clearance

prada outlet

chrome store

hot dor

puma sneakers online

puma suede

kate spade uk

Nike Air Jordan Enfants

chaussures nike

Premier Jewelry. - Official

Air Max 180 Homme

canada goose outlet

ray ban outlet

louis vuitton outlet online

Doxycycline

Burberry Shirt - Official

kate spade purses

Wholesale womens autumn winter clothing

chrome store canada

canada goose outletsalomon sneakers

Michael Kors

kate spade sale

chaussures asics femme

payless near me

Hermes Outlet

lzm1.22
22 Jan. 18
lzmll


Komentiraj

Ime:

E-Mail (ne bo objavljen):

Spletna stran:

Komentar: