15
Sep. 08

ISLANDIJA-1

VOŽNJA NA JUG OTOKA, MED SAMO VODO

Po trodnevni pestri vožnji se nama je le prikazala Islandija. Prišli smo v pristanišče Hanstholm.

Sledila je kratka carinska kontrola, a brez posebnosti. Kar zadeva carino so Islandci namreč zelo delikatni glede alkohola in cigaret.

Zdi se mi prava prevara, da ti na ladji ponujajo cene brez davka, ko pa prispeš v pristanišče, ti vse to lahko zaplenijo…Pač si daš duška na ladji in pokonzumiraš vse na krovu.

Najin motor je bil pripravljen, le nekaj stvari sva še pustila v prostorih ladiiske družbe, da nebova vse teže vlačila po zahtevnih poteh Islandije.


Vreme ni kaj dobro kazalo in bilo se je treba odločiti kam – ali najprej jug ali sever?

Obstaja namreč teorija, da če je na jugu dež, je na severu najbrž sonce, le da tokrat ni nič držalo, ob vseh napovedi sva izbrala, da zapeljeva proti jugu.Nisva naredila niti 2km in je bilo že treba izvleči dežne obleke…oooja sem dejal welcome to Island….

Prvi postanek je bil čudoviti slap, nedaleč od pristanišča. Ko prvič prideš na ta otok ti prva takšna atrakcija predstavlja veliko in si potiho rečeš - vse hočem videti, poslikati in nič ne bom spustil…

Začela sva se vzpenjati po grobi makadamski cesti mimo snega, ki je padel pred kakim tednom. Res, Islandija naju je pozdravila s pristnim vremenom. Prvi kontakt s to drugačnostjo od naše celine je nenavaden, saj večino površja prekriva tundra s skromno travo, nizkim grmičevjem in lišaji, ponekod živo zeleni travniki.

Časa sva imela le dober teden dni in morala sva pohiteti, da obkroživa otok. Prve dni ni bilo kaj veliko za videt, saj sva imela smolo z vremenom . Dež se ni in ni hotel ustaviti, strme obale in pobočja pa so bila zavita v meglo. Vijugala vsa se po makadamskih ali slabih asfaltnih cestah ob obali in čakala, kdaj bo pokukalo sonce izza črnih oblakov. Skušal sem kaj ujeti v objektiv, a v takih razmerah res ne gre…

Prenočila sva v guesthausu, ki je bil poln popotnikov. Posušila sva si najine stvari, ki so bile pošteno mokre.


 


 

 


V dežnih oblekah sva bila videti kot dva medveda. In z vrečkami na škornjih...

Slednje jutro sva nadaljevala proti največjemu ledeniku Vatnajokul. Zapelajala sva na makadamsko cesto, ki pa je za navadne avtomobile zaprta, saj sva se morala prebijat po cesti , ki nibila samo cesta, ampak tudi struga vode. Obilica dežja in topljenje ledenika povzročajo veliko malih potokov, ki razderejo ceste in naredijo nove. Prečkati sva morala tudi manjšo reko, ki na srečo ni bila pregloboka. Ko sva prispela do ledenika, se je dež ustavil.


Pljusk čez vodo...tokrat srečno.

Največji ledenik v Evropi Vatnajokull.

Prvi pogled na gmoto tega ledu je imeniten. Treba je bilo speljati pot nazaj, prebroditi te vode in prevoziti te slabe ceste, le da tokrat z malo manj sreče. Ko sem v drugo zapeljal srečno čez vodo - le tokrat brez Maje na motorju - sem si rekel ahhhh še enkrat grem, da posnamem vožnjo prek vode in tokrat s padcem v vodo, ki bi lahko bila prava zgaga za motor. Sprednji del motorja se je ugreznil v prod in teža motorja ga je zanesla in prevrnil sem ga na levo stran. Srečo sem imel, ker če bi šlo na desno, bi voda vstopila v zračni filter in posledice bi bile… pešačanje okrog sveta naprej…..aaaa . Nahajal sem se na sredini vode,dvignil sem ga in ponovno prižgal in speljal na drugi breg . Bilo je treba ponovno prečkati vodo …srčni utrip je bil tako glasen, da sem ga slišal kot ropotanje motorja , prešinil me je strah, a treba je bilo zapeljati čez in pazlivo sem zapeljal ponovno v vodo in pritisnil na plin in gladko prevozil oviro…uhhhhhh se mi je kar oddahnilo….Mala je prisedla in s polnimi škornji vode nadaljevala proti drugemu delu ledenika(Jokulsarlon), kjer sva si ogledala plavajoče kose ledu ki se topijo in pomikajo v morje…


...tokrat pa z manj sreče. Tudi Jack se rad kopa..ehheheheh


cesta ali struga????
hitro spreminjanje vremena

Medtem ko so se turistii v dežju vozili z barčico med ledom, sva se midva pogrela v bližnjem lokalu in si privoščila vročo ribjo obaro, ki je tako teknila!...


med tem.... ko je scalo kot iz škafa...
Po napornem dnevu končno na toplem in udobnem!

Lokalni psički so se pustili crtati.

islandski konjički


Galerija slikNi komentarjev


Bodite prvi, komentirajte to vsebino!

Komentiraj

Ime:

E-Mail (ne bo objavljen):

Spletna stran:

Komentar: